Ayuryoga

‘Ayuryoga is als bamboe; de kracht zit hem in de flexibiliteit, en het aanpassingsvermogen aan de behoeftes van het individu. Het buigt mee met de wind, maar blijft altijd sterk geworteld. Dit is Ayuryoga.

Ayuryoga
Ayuryoga is een licht dynamische vorm van yoga waarin kracht en zachtheid elkaar aanvullen en afwisselen. Deze yogavorm gaat uit van het principe dat yoga voor iedereen is. Tijdens de les reik ik daarom aanpassingen aan die passen binnen de persoonlijke yogabehoefte. Je zult je eigen lichaam gebruiken om asana’s aan te passen maar gebruikt ook props (hulpmiddelen zoals kussens en dekens).

De kunst van het ‘inspannen met zachtheid’ staat centraal, als ook het bewegen op het ritme van je ademhaling. De adem voert de beweging zul je tijdens mijn lessen vaak horen. Mijn fascinatie voor de intelligentie die ons lichaam in zich draagt en ons via signalen influistert is ingebed in mijn lesgeefstijl. Lichaamsbewustzijn staat dus als persoonlijk item ook centraal. Ayuryoga werkt volgens het principe van vinyasa krama, dit is een eeuwenoud concept uit de traditie van Krishnamacharya* dat een yogaprogramma opbouwt volgens intelligente stappen. Je werkt tijdens de les toe naar een doel (bv een lastigere yogahouding). Ook werk ik met thema’s, bijvoorbeeld de focus op de uitademing, innerlijke kracht, balans, yogafilosofie, hartopening of schouders.

* Krishnamacharya (een befaamde leermeester aan het Yoga Insituut Mysore Paleis in India.)