Yoga Nidra

In de yogaschool waar verzachten, vertragen en persoonlijk groeien en ontwikkelen de kern vormen, mag de Yoga Nidra niet ontbreken. Deze mooie en krachtige yogavorm wordt vooralsnog enkel in yoga specials verwerkt. Dit in combinatie met het vertragende en herstellende yin yoga en restorative yoga.

Wat is Yoga Nidra?
In de volksmond wordt Yoga Nidra ook wel de ‘Yogislaap’ genoemd. Een half uur yoga nidra staat gelijk aan twee uur slaap. Daarom is het synoniem ook niet gek gekozen. Voor een deel klopt de Yogislaap vertaling zeker wel, maar hij gaat zoveel malen dieper dan gewone slaap. Je bent bewust aanwezig in een diepe droomloze slaap.

Yoga Nidra brengt je op een systematische en doordachte manier -via een script- uit de stressmodus terug naar je natuurlijke, ontspannen staat van Zijn waarin je rust ervaart, verbinding terug kunt voelen, en het lijf kan helen, herstellen en genezen.

Verbinding van actie naar ontspanning
Yoga Nidra is vanuit het Sanscriet vrij vertaald:

Nidra: Slaap
Yoga: Verbinding

We herstellen tijdens deze krachtige yogapractise dus echt die verbinding naar ons Zelf. Maken de verbinding van een actieve staat van Zijn naar de meest ontspannen staat van Zijn. Na een Yoga Nidra sessie voel je je meer verbonden met je lijf, je geest, je creatiekracht, je hart. Dat uit zich bijvoorbeeld in een sterk geaard gevoel. Dat je weer terug in je lijf zit en aanzienlijk rustiger in je hoofd bent.

Hoe werkt Yoga Nidra?
Yoga Nidra ‘doe je’ liggend. Je maakt het jezelf heel comfortabel. Oogkussentje over je ogen, deken over je heen en wellicht nog een verzwaring op je buik. De yogadocente neemt je op een yogareis mee via een doordacht script. Haar stem zal je leiden naar een staat van Zijn die heel sereen is. Een Yoga Nidra sessie duurt soms 10 minuten en dan weer 30 minuten. Zoals we aangaven, wordt Yoga Nidra vooralsnog enkel aangeboden tijdens Specials en gecombineerd met yin yoga en restorative yoga.

Welke fases doorloop je tijdens een Yoga Nidra sessie en met welk doel?

Een Yoga Nidra script is slim opgebouwd en niet zomaar een geleide meditatie zoals er wel eens wordt gedacht. Ik neem je mee op de fases en hun doelen.

Fase 1: het fysieke lichaam
doel: van denken naar voelen

Fase 2: Het energetische lichaam
doel: de prana (levensenergie)  in het lichaam aanzetten

Fase 3: het mentale lichaam
doel: concentratie en visualisatieFase 4: het intellectuele lichaam
doel: loskoppelen van alle identificaties

Fase 5: het spirituele lichaam
doel:rusten in puur bewustzijn

Voordelen van Yoga Nidra
– Balans (homeostase)
– kalmeert zenuwstelsel
– lichaam en geest kunnen genezen vanuit ontspanning
-spieren ontspannen
-cellen en weefsels worden gerepareerd en aangemaakt
-energie wordt aangemaakt
-hormoonhuishouding komt in balans

Psychologische voordelen Yoga Nidra
-vermindering van mentale en emotionele stress
-geest komt tot diepe rust
-verwerken van indrukken
-ontladen van emoties
-herprogrammeren van diepgewortelde overtuigingen
-mentale helderheid
-verbinding met jezelf, met je diepste staat van Zijn
-beter slapen

Zelf toegevoegd voordeel van Yoga Nidra
-vanuit diepe ontspanning komt inspiratie weer tot bloei en kom je weer tot de leukste en meest mooie ideeën
-dus: je creatiekracht wordt weer versterkt!

Sankalpa
Soms wordt er in Yoga Nidra ook gewerkt met een zogenaamde Sankalpa ofwel een bewust gekozen intentie. Omdat de kritische en analytische geest op de achtergrond is tijdens Yoga Nidra, en het lichaam  zwaar en ontspannen is, is dit de meestvruchtbare plek nu om een zaadje tot een bewust gekozen intentie te planten.