Yoga verbindt

‘Yoga Sutra 1.2* yogah cittavrtti-nirodhah: eenheid, ontstaat wanneer voelen en denken met elkaar verbonden worden. Op dat moment komt de geest tot stilstand en gaat hij over in een dynamische stilte. Een stilte waarin je helder en wakker bent. Dat is yoga.’

Yoga verbindt
Yoga is verbinden. Verbinden van lichaam, adem en geest via yogahoudingen, ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie. Verbinden door bewust te zijn van hoe je omgaat met jezelf, je energie, en hoe je dit vertaalt naar de ander toe. Yoga is een way of life die niet ophoudt bij enkel de beoefening van asana’s (houdingen). Dit is pas het beginpunt naar meer zelfbewustzijn.

Dankzij yoga ga je steeds meer persoonlijke vrijheid ervaren (zonder mijlenver te reizen) doordat je ruimte maakt in je lichaam en daarom ook in je manier van denken. Yoga reikt handvaten aan voor een gezonde manier van leven. Het leert je jezelf en daardoor de ander beter te begrijpen en geeft balans in jezelf en je omgeving. Want wanneer jij iets in jezelf verandert, verandert tegelijkertijd jouw blik op de wereld. Het maakt je wereld groot!

* Sutra’s zijn pakkende, korte teksten die PataƱjali (een heer die heel veel jaren geleden leefde) bundelde. Het zijn voor mij als hersenkrakers en noem het toegepaste wijsheid: het tot inzicht komen, handelen en daardoor je innerlijke wereld veranderen.