Yin yoga

Yin zet de stilte in jezelf harder, en verzacht je zijn. I am who I am.’

Yin yoga is een stille vorm van yoga, waarbij je niet je spieren gebruikt om in een houding te komen, maar de zwaartekracht je gaat helpen om dieper in de pose te verzinken. Yin yoga stimuleert bindweefsel en maakt het sappig, wat een positief effect heeft op de beweeglijkheid van je gewrichten en botten. Je houdt de poses langer aan dan in de dynamische vormen van yoga, zoals ayuryoga.

Omdat je lang in een houding blijft, zul je in Yin yoga meer zittende en liggende houdingen tegenkomen. Al naar gelang de tijd, zul je merken dat door een betere doorbloeding en watercirculatie in het bindweefsel, ook je spieren meer ruimte gaan krijgen. Dit helpt je weer verder in dynamische vormen van yoga.

Lichaambewustzijn
Yin yoga helpt je te accepteren dat jouw lichaam uniek is en dat er voor jouw anatomie een passende houding bestaat. Je eigen lichaam is dus het uitgangspunt. We gaan samen op zoek naar punten die je tegenhouden om verder te komen in een pose. Ik reik aanpassingen aan die het voor jou mogelijk maken om ondanks een anatomische blokkade toch het gebied rondom deze blokkade te gaan openen, versoepelen en verkennen. Hiermee maak je ruimte in een gebied waarvan je wellicht nooit had gedacht dat het mogelijk was. En dat werkt natuurlijk vanzelfsprekend door in je leven. Ook op emotioneel vlak maakt Yin yoga ruimte. Je voelt je na de les als herboren doordat je met Yin yoga loslaat wat je niet meer nodig hebt.

Energetische heling
De yin yoga leert ons onze innerlijke kracht te gaan ontdekken. Het maakt de verbinding met alles wat we voelen en samen gaan we juist naar die gevoelens en emoties toe. De adem begeleidt, steunt, support, en dan ineens is er die energie release: heling. Heling is niet meer en niet minder, dan het erkennen van dat wat lang vastzat, dat wat we onderdrukten, dat wat we niet wilde voelen en doorvoelen…die stukjes juist omarmen en ermee ademen, en dan ineens, voel je een ontkramping ontstaat….release, heling. Ik vind dit een super essentieel aspect in yin yoga.